ogromna różnorodność biologiczna

TRZY RODZAJE GRUNTÓW
W NASZYCH WINNICACH

Nasz terror

Obszar produkcji znajduje się w miejscu spotkania pomiędzy wpływami oceanicznymi pochodzącymi z zachodu a wpływami śródziemnomorskimi pochodzącymi ze wschodu. Ponadto winnice są narażone na skutki wysokości, zwłaszcza na południu obszaru, gdzie niektóre plantacje znajdują się na wysokości prawie 500 metrów.

trzy rodzaje gleby

Winorośl jest sadzona na trzech rodzajach gleby: Glebie szkodliwej dla melasse, bardzo heterogenicznej i erozji; wapień i gleba ziemna Spartan, bogata w czerwoną glinę; starożytna gleba zalewowa, w pozycji płaskowyżu.

4 odmian winogron

Chardonnay: Bułki i jagody są małe. Ta odmiana ma bardzo wysoki potencjał jakościowy i umożliwia przetwarzanie wytrawnych win białych, win musujących, a nawet win likierowych. Zawartość cukru w jagodach może osiągnąć wysoki poziom przy zachowaniu wysokiej kwasowości.

Chenin: Klastry są średnie do duże, a jagody są małe lub średnie. Ta odmiana może zapewnić, w zależności od warunków uprawy i terroirs (wapień, schist) albo wino musujące lub wino wytrawne, albo wino likierowe.

Mauzac: Odmiana, która jest tożsamością terroir z AOP Limoux (można ją znaleźć tylko tutaj i w winnicy Gaillac), jest odmianą referencyjną AOP Limoux Blanquette de Limoux i AOP Limoux Méthode ancestrale.

Pinot noir: Bułki i jagody są bardzo małe. Winogrona wymagające amplitudy termicznej i pewnej świeżości naturalnie przystosowanej do Terroir Limoux, gdzie jest stosowany w podstawowych winach AOP Crémant de Limoux, zarówno białych, jak i różowych.